KEK BATIK CHEWY
Assalamualaikum and hai!
Welcome back to my blog! Hehe so today post is gonna be about food cause FOOD IS BAE YOU KNOW hahaha
Its actually abouttt
KEK BATIK
So actually this is my first time buat kek batik setelah 4 tahun niat dalam hati nak buat semalam baru tercapai nak buat sebenarnya, dahlah tengah malam buta buat fuhhh gigih betul tapi
What can you do bila mood nak bertukang kat dapur dah mula hah apa lagi jalan jelerrr.
So resepi share sikit lah walaupun hentam kromo hahahaha
RESEPI KEK BATIK CHEWY
1. Serbuk milo (satu cawan)
2. Serbuk koko (2 sudu besar)
3. Butter 250g
4. Susu pekat (setengah cawan)
5. Biskut mary patah 4 (6 packet kecik yang ada 4 keping je dalam tu)
P/s : sukatan ikut sendiri lah agak2 kalau rasa nak buat sikit je kurangkan kalau nak banyak tambah je bahan2 tu hehehe
CARA BUAT :
1. Aku panaskan kuali and masukkan butter 250g yang dah potong kecik sikit cam bentuk petak 4
2. Lepas butter dah panas aku masukkan serbuk milo and kacau laju2 cam boboiboy kuasa 7 hah laju2 supaya dia tak ketul2
3. Masukkan serbuk koko tu and kacau lagi bagi semua rata and x de ketul2
4. Bila dah ada buih2 sikit masukkan susu pekat ( ikut citarasa) okay part ni yang buat dia chewy or tak. Okay kalau masuk tuang semua dia akan jadi chewy tapi kalau korang x nak masukkan sikit2 sambil kacau acuan tu okayyyy.
5. Bila semua dah rata and rasa sikit pastu dah puas hati, masukkan biskut mary tu and kacau slow2 sebab taknak patahkan dia jadi serbuk
Tutup api pastu kacau pon boleh kalau taknak biskut jadi lembik hehehe.
6. so masukkan acuan dalam bekas and sejukkan semalaman dalam peti ais
7. YOUR KEK BATIK CHEWY IS DONE hehehe
So tu jelah cara nak buat dia haha at the end you are the one yang nak makan so ikut citarasa korang okay! Basically mine is jadi for the first time! Hehe dont forget to try if you ada masa free and its okay kalau bertahun2 niat tapi tak buat (me) haha
Hope this recipe will help you a bit and share how you do your own kek batik style!
Adios people see you later dalam post seterusnya!
-amnisabri-
Welcome back to my blog! Hehe so today post is gonna be about food cause FOOD IS BAE YOU KNOW hahaha
Its actually abouttt
KEK BATIK
So actually this is my first time buat kek batik setelah 4 tahun niat dalam hati nak buat semalam baru tercapai nak buat sebenarnya, dahlah tengah malam buta buat fuhhh gigih betul tapi
What can you do bila mood nak bertukang kat dapur dah mula hah apa lagi jalan jelerrr.
So resepi share sikit lah walaupun hentam kromo hahahaha
RESEPI KEK BATIK CHEWY
1. Serbuk milo (satu cawan)
2. Serbuk koko (2 sudu besar)
3. Butter 250g
4. Susu pekat (setengah cawan)
5. Biskut mary patah 4 (6 packet kecik yang ada 4 keping je dalam tu)
P/s : sukatan ikut sendiri lah agak2 kalau rasa nak buat sikit je kurangkan kalau nak banyak tambah je bahan2 tu hehehe
CARA BUAT :
1. Aku panaskan kuali and masukkan butter 250g yang dah potong kecik sikit cam bentuk petak 4
2. Lepas butter dah panas aku masukkan serbuk milo and kacau laju2 cam boboiboy kuasa 7 hah laju2 supaya dia tak ketul2
3. Masukkan serbuk koko tu and kacau lagi bagi semua rata and x de ketul2
4. Bila dah ada buih2 sikit masukkan susu pekat ( ikut citarasa) okay part ni yang buat dia chewy or tak. Okay kalau masuk tuang semua dia akan jadi chewy tapi kalau korang x nak masukkan sikit2 sambil kacau acuan tu okayyyy.
5. Bila semua dah rata and rasa sikit pastu dah puas hati, masukkan biskut mary tu and kacau slow2 sebab taknak patahkan dia jadi serbuk
Tutup api pastu kacau pon boleh kalau taknak biskut jadi lembik hehehe.
6. so masukkan acuan dalam bekas and sejukkan semalaman dalam peti ais
7. YOUR KEK BATIK CHEWY IS DONE hehehe
So tu jelah cara nak buat dia haha at the end you are the one yang nak makan so ikut citarasa korang okay! Basically mine is jadi for the first time! Hehe dont forget to try if you ada masa free and its okay kalau bertahun2 niat tapi tak buat (me) haha
Hope this recipe will help you a bit and share how you do your own kek batik style!
Adios people see you later dalam post seterusnya!
-amnisabri-
Comments
Post a Comment